• 16 februari 2023
Het veilinghuis Sotheby’s biedt op 16 mei 2023 in New York het oudste bekende, quasi volledige Hebreeuwse Bijbelmanuscript te koop aan. Door de ouderdom en de volledigheid wordt de codex uit de late 9de tot vroege 10de eeuw bestempeld als een van de belangrijkste en meest unieke teksten van de menselijke geschiedenis. De inzet bedraagt 30 miljoen dollar. Sotheby’s verwacht dat de uiteindelijke verkoopsom nog hoger zal zijn. Daarmee zou het wel eens een van de duurste manuscripten ooit kunnen worden. De waarde van het unieke manuscript wordt geschat op 30 tot 50 miljoen dollar (28 tot 46,7 miljoen euro).
De Codex Sassoon bevat een Masoretische tekst van ongeveer 1.000 jaar oud en ontleend zijn naam aan David Salomon Sassoon (1880-1942). Deze verwoede verzamelaar van Judaïca en Hebreeuwse handschriften kwam in 1929 in het bezit van deze kostbare Bijbel. De huidige eigenaar – een Zwitserse investeerder – kocht de codex in 1989.
Het manuscript telt de 24 boeken van het Oude Testament, verdeeld in drie delen: de Pentateuch, de Profeten en de Geschriften. Er ontbreken slechts twaalf pagina’s. Daardoor is de codex aanzienlijk completer dan de Aleppo Codex en ouder dan de Leningrad Codex, twee andere beroemde, vroege Hebreeuwse Bijbels. De codex meet dichtgeslagen 30,5 bij 35,5 centimeter en weegt iets meer dan 13 kilo.
Volgens Emile Schrijver, algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier en bijzonder hoogleraar van de geschiedenis van het joodse boek, is de cultuurhistorische waarde van de Codex Sassoon enorm: “Manuscripten als deze zijn de reden dat we deze tekst überhaupt nog in deze vorm hebben. En de Hebreeuwse Bijbel vormt de kern van onze westerse samenleving.”
Update – 18 Mei 2023: De inzet bij de verkoop bedroeg 30 miljoen dollar, maar uiteindelijk werd het manuscript na 4 minuten toegeslagen voor een recordbedrag van 38,1 miljoen dollar. Het manuscript wordt door de Amerikaanse organisatie ANU geschonken aan het Museum voor het Joodse Volk in Tel Aviv.
Bron: Sotheby’s auctions – New York / De Morgen – Joram Bolle / Kerknet – Philippe Keulemans.