Edel Boek – Makers & Denkers – UvA-Amsterdam


Op 25 oktober 2019 organiseren Natasha Herman en Loes Dorrestein het symposium ‘Edel boek’. Dit symposium is voor makers en denkers ter bevordering van de kennisuitwisseling tussen wetenschap en praktijk. Alle voordrachten zullen draaien rondom het thema boekbeslag van edelmetaal. Dit thema zal vanuit verschillende invalshoeken worden benaderd. De biografieën van de sprekers die invulling zullen geven aan het symposium zijn hieronder in volgorde van spreken vermeld.

Loes Dorrestein

Gestudeerd aan de Vakschool te Schoonhoven, BA kunstgeschiedenis aan de UvA en momenteel bezig met de MA boekwetenschap. Specialismen zijn de Nederlandse 17de eeuw en beslag van edelmetaal op boeken uit alle eeuwen. Zij behandelt de Edelsmeden familie Brom en het religieuze boekbeslag dat in Nederland vervaardigd werd, en behandelt één specifiek voorbeeld van een boek dat in 1916 gemaakt werd door Jan Eloy Brom.

Wim Nys

Hoofd Collectie en onderzoek van DIVA. Als curator bij het Zilvermuseum Sterckshof heeft hij meegewerkt aan de tentoonstelling ‘Zilveren Hemelsleutels’ en bijbehorende catalogus over zilveren boekbeslag in België. Hij zal een overzicht bieden van Belgisch boekbeslag van edelmetaal in het algemeen.

Tünde Bártfai

Is werkzaam als docent edelsteenkunde voor de dagopleiding op de Vakschool te Schoonhoven en de cursussen voor DGI, FEEG, en taxatiecursus voor het onderdeel edelstenen. Tevens is ze momenteel ook penningmeester bij FEEG. Ze heeft een passie voor edelstenen en het doorgeven van kennis over deze kleine soms zeer waardevolle objecten. Haar aandeel gaat over ABM h1, h2 en h3 van museum het Catharijneconvent. Dit zijn drie boeken die allemaal tussen 1000 en 1200 zijn gemaakt en waarop edelstenen zijn gemonteerd. Ze zal de reis beschrijven van de edelstenen: van hun oorsprong in de grond tot slijpen en de uiteindelijke montage op de boeken vanuit een historisch perspectief.

Berna van Wijk

Heeft Archeologie van Noord-West Europa gestudeerd aan de Rijksuniversiteit van Groningen waar zij haar MA-scriptie heeft geschreven over de mogelijkheid om een typologie en een chronologie te maken van het koperen boekbeslag wat gevonden wordt op archeologische opgravingen in Nederland. Typering en datering van boekbeslag zou aanvullende informatie kunnen geven voor de typering van archeologische sites zoals een klooster of een school, m.a.w. voor een religieus of meer seculier gebruik van boeken in de Late Middeleeuwen. Aan de hand van archeologische voorbeelden zal zij uitleggen wat de mogelijkheden en problemen zijn van het gebruik van boekbeslag ter duiding en datering in de archeologie.

Paulien Kaan

Restaurator van archeologische- en museale voorwerpen van metaal en eigenaresse van Paulien Kaan Restauratie. Ze is deskundig op het gebied van de chemische interactie tussen leer en metaal en ze gaat wat vertellen over wat je het best kunt doen om deze interactie tegen te gaan om zo het boekbeslag beter te kunnen behouden. Welke middelen bevorderen deze interactie en welke middelen zijn dan wel veilig om te gebruiken.

Natasha Herman

Boekrestaurator en eigenaresse van Redbone Bindery. Ze restaureert boekbanden vanuit vooral de druk periode in Europa en Noord America. Zij zal het hebben over problemen die voorkomen bij boeken met edelmetaal beslag, wat restauratoren in de praktijk tegen komen en waar ze op moeten / kunnen letten. Ze zal 1 boek als voorbeeld nemen en het hele restauratieproces doorlopen.

Waar: Doelenzaal UvA, Singel 425 te Amsterdam
Wanneer: 25 oktober 2019
Tijd: 12.00 tot 18.00
Ticket: €22,50 / p.p.

Voor een compleet programma-overzicht klikt u hier.
Voor meer informatie: www.boekbeslag.nl